De flesta löpare har ett favoritmärke, men den bästa sneakern för dina fötter är inte nödvändigtvis från det märket. Detta beror på att varje löpare är unik; våra fötter är lika olika som våra fingeravtryck. En del av oss har höga fotvalv och en del av oss har platta fötter. Vissa av oss har breda framfötter och vissa av oss har smala. En del av oss pronerar när vi springer och en del av oss överpronerar. Listan kan göras lång, men allt leder till samma sak: din bästa chans att hitta en bra sneaker är att välja ett märke som säljer neutrala löparskor (i motsats till att inrikta sig på män eller kvinnor, eller en typ av fotform framför en annan). Läs vidare för att lära dig mer om vilka märken som erbjuder neutrala löparskor, vad de är och hur du kan se om dina nuvarande träningsskor är neutrala samt vilka märken som specialiserar sig på neutrala skor så att du kan fatta ett välgrundat beslut nästa gång du ska köpa nya sneakers.

Vilka märken erbjuder neutrala färger?

Som vi redan har konstaterat har varje löpare en något annorlunda fot och behöver därför en något annorlunda sko. Varumärken som specialiserar sig på damskor, herrskor och/eller en typ av fotform framför en annan kommer att ha mer begränsade alternativ för löpare med genomsnittliga, neutrala fötter. Asics har till exempel en serie skor som heter GEL-Solution, GEL-Resolution, GEL-Kayano och liknande som är utformade för olika typer av fötter (t.ex. pronationsproblem, särskilda fotvalv osv.). Det finns också några neutrala färgalternativ i Asics sortiment, men de allra flesta är inriktade på en specifik fottyp. Adidas har också modeller som Supernova och Boost. Dessa är också inriktade på vissa fottyper. Så för att ta reda på vilka märken som erbjuder neutrala löparskor måste du först veta vad “neutral” betyder.

Vad är en neutral löparsko?

En neutral löparsko är en sko som centrerar sig mellan ytterligheterna pronation och supination. Neutraldämpade skor är utformade för att tillgodose behoven hos löpare som har genomsnittliga bågar. Dessa skor är ett utmärkt allroundval för nya löpare, eftersom de löser de flesta fotproblem samtidigt som de ger en bekväm och hälsosam upplevelse. Du kanske undrar hur du kan avgöra om din nuvarande träningssko är neutral eller om du behöver ett mer specialiserat alternativ. Det finns några sätt att ta reda på om en sko är neutral. För det första kan du leta efter orden “neutral dämpning” i produktinformationen. Därefter kan du fundera på ditt pronationsmönster och hur det kan påverka ditt val av sko. Slutligen kan du besöka en specialiserad löpbutik och be om hjälp.

Vilka märken specialiserar sig på neutrala löparskor?

New Balance 550 har massor av neutrala löparskor. New Balance har tillverkat högkvalitativa skor sedan 1906, och deras löparskor är inget undantag. De erbjuder många olika modeller som varierar i pris och lämplighet. New Balance neutrala löparskor är utformade med tekniker och funktioner för att tillgodose behoven hos en mängd olika fottyper. New Balances neutrala löparskor är bra alternativ för både nybörjarlöpare och de som har sprungit i flera år. Brooks är ett annat märke som erbjuder många neutrala löparskor. De har också designat och tillverkat löparskor sedan 1906. Brooks erbjuder ett brett utbud av skotyper, så oavsett din fottyp kommer du att kunna hitta ett bra alternativ. Mizuno är ett annat märke som specialiserat sig på neutrala löparskor. Mizuno har tillverkat löparskor sedan 1910, och många av deras skor har teknologier som hjälper till att stödja din fot och uppmuntra en hälsosam löparupplevelse.

Slutsatser

Den bästa sneakern för dina fötter är inte nödvändigtvis från samma märke som ditt favoritsportlag. Leta istället efter ett märke som erbjuder neutrala löparskor. New Balance, Brooks, Mizuno och New Balance är några av de bästa märkena för neutrala löparskor. Neutrala löparskor är byggda för löpare med genomsnittliga fötter och är ett bra allroundval för nya löpare.