Färgtemperatur varierar beroende av ljuskälla som används och det är ett sätt att beskriva ljusets utseende. Hög färgtemperatur ger blåaktiga färgtoner och låg färgtemperatur ger rödaktiga färgtoner.

 

Reglerad belysning

Undvik trötta ögon och huvudvärk genom rätt ljus som bidrar till ett vaket och trivsamt klimat. Med en grundbelysning som utgör dagsljus och sedan automatiska justeringar i färgton och ljusstyrka har många positiva faktorer på arbetsmiljön. Det finns en djungel av belysning på lampornu.se, och lampor online är lätta att finna med lite vägledning.

 

Färgtemperatur i skolan

Ett ökat mående och förbättrat studieresultat kan uppnås med reglerad belysning.

Det finns tips och vägledning att få om lampor online på https://www.lampornu.se/, ifall man vill lära sig mer om hur ljuset påverkar oss, samt hur vi kan optimera vårt mående genom rätt belysning. Likväl som sömn och mat så är det en viktig del, för att vi ska fungera och kunna prestera.

Modernare skolor satsar på belysningslösningar där man kan justera armaturernas färgtemperatur. Det dagsljusliknande, “energiljuset”, är på under morgonen då arbetet i skolan påbörjas eftersom det kalla ljuset får eleverna att vakna både i kropp och hjärna och det reglerar stress-och sömnhormonet så att man känner sig piggare. Sömnmönstret påverkas positivt genom att kroppen blir naturligt tröttare på kvällen istället.

Nästa steg är att belysningen regleras till ett mer intensivt kallvitt fokusljus för att gynna en god koncentration och bättre fokus på stundande uppgifter. Detta påverkar kortsiktigt koncentrationen och ökar därmed både uppmärksamhet och prestationsförmåga.

Läraren styr regleringen och när denne exempelvis vill samla gruppen och presentera något så regleras ljuset till en mer varmvit belysning eftersom det ger en avkopplande och behaglig atmosfär.

I klassrum används LED-armaturer med LED-dioder som genom förinställning ändrar färg och ljusstyrka under dagens gång. Armaturerna har ofta en bra förmåga att återge färger så att läsning, skrivning och färgläggning blir enklare. Låt dig guidas om lampor online på lampornu.se.