Aktieportföljer kan se ut på ett antal olika sätt, och det viktigaste är inte storleken – utan att den är effektiv och innehåller kvalitetsaktier. Vad kvalitetsaktier egentligen är ska vi fördjupa oss i under den här artikelns gång, och genom att bjuda dig på ett och annat händigt tips kan du inom kort snickra ihop en aktieportfölj som gör dig till en skicklig aktieinvesterare. Klicka dig in på https://aktieskola.com/ för att lära dig allt och lite till om aktier eller gå vidare i den här artikeln för händiga aktieportföljtips.

Sverige är inte alltid stort nog

Med så många länder runt om i världen med enorma företag som kan visa sig vara mycket lukrativa kan det vara så att du inte endast vill hålla dig till svenska aktier. Det finns många högkvalitativa utländska aktier som du kan investera i, och särskilt i USA.

Detta kan ge dig möjligheten att diversifiera din portfölj så att riskerna sprids ut. Alla dina pengar bör inte hänga på en enda sorts aktie, så genom att köpa aktier både i Sverige och utomlands fallerar inte alltet bara för att en av dina aktier sjunker i värde. Glöm dock inte att valutakursen spelar en roll när dina pengar plötsligt växlas från svenska kronor till en utländsk valuta vid köp av aktier utanför landsgränserna.

Utdelningsaktier kan vara en lösning

Om du inte tidigare har hört talas om utdelningsaktier är detta enkelt förklarat en typ av aktier där bolaget delar ut en viss del av sin vinst till delägarna – med andra ord dig som aktieägare. När du köper svenska utdelningsaktier kan du förvänta dig att utdelningen sker en gång om året, men i andra länder kan det variera. I exempelvis USA sker utdelningen ofta minst två gånger om året, och ibland så ofta som en gång i månaden.

Det som kan anses vara bra med utdelningsaktier är att det kan vara ett bevis på kvalitet. Om det går dåligt för ett företag kommer de inte att kunna dela ut sina vinster, så faktumet att de erbjuder utdelningsaktier kan säga mycket om hur bra det går för företaget.