Har du gått och sneglat på löpband länge nu? Du kanske vill komma i form, gå ner i vikt eller vill förbereda dig inför en tävling? I såna fall måste du överväga saker som hastighet, lutning samt komfort och extra tillbehör som kan ta din löpning till nästa nivå. Vi berättar mer om hur du väljer rätt löpband.

Vad är ett löpband?

Det finns mängder med olika löpband att välja på. Läs mer på www.decathlon.se men grundläggande är att när du springer på ett löpband springer du på ett band som roterar i motsatt riktning i samma hastighet som du springer. Detta innebär att kroppen är stilla men löpbandet rör sig. För att stimulera uppförsbacke kan löpbandet justeras uppåt eller nedåt. Flera löpband kan justeras mer än 10%. En uppförsbacke på 10% är en riktigt kraftig uppförsbacke.

Att välja rätt löpband

Det första kriteriet för att välja ett löpband är att det har en bra maxhastighet. Dina behov kommer att ändras om du planerar att gå i 6 km/h eller springa snabbare än 14 km/h. Du borde alltid välja ett löpband som har en högre maxhastighet än vad du kan prestera så att du har en möjlighet att kunna utvecklas och bli bättre och gå efter nya mål. Storleken på löpbandet har också en stor betydelse. Om du ska jogga lugnt och stilla, kanske till och med gå på löpbandet, kan ett litet löpband vara att föredra. Ett litet löpband tar dessutom inte upp stor plats i hemmet. Om du ska träna intervaller eller fartlek på löpbandet, är det viktigt att du känner dig trygg på bandet och i så fall är löpbandets bredd av betydelse. Om du har långa ben eller tränar snabba träningspass, där du verkligen förlänger stegen, bör du fundera över löpbandets längd, så att du inte känner dig osäker när du springer.