Nu, till allas förtvivlan, är sommaren över och folk är tillbaka till jobbet och skolan. Vi kan redan nu märka att det mörknar snabbare på kvällarna, och temperaturen sjunker. Det kan vara svårt att komma tillbaka till rutinen efter en lång och avkopplande sommar med sena nätter och kanske lite för mycket god mat. Dygnsrytmen är nog lite omvänd, och rutinerna har halkat lite. För att få bästa möjliga övergång från semester till vardag är det bra att sätta upp några mål och rutiner.

 

De flesta med arbete eller studier är beroende av att gå upp tidigt på morgonen för att gå på olika möten och föreläsningar. En genomsnittlig vuxen behöver drygt 7 timmars sömn per natt, och det är därför viktigt att du går och lägger dig i rimlig tid. För att kroppen ska lugna ner sig på kvällen är det klokt att lägga undan elektronisk utrustning. Detta är också bra för att förbättra sömnkvaliteten, eftersom det blå ljuset från de elektroniska skärmarna kan fördröja tröttheten. Om du avsätter den sista timmen innan du lägger dig för att skriva i en dagbok, skriva uppgifter för nästa dag eller läsa en bok, blir din kropp och hjärna mer avslappnad och det blir lättare att somna. Det är smart att köpa ett par läsglasögon med rätt styrka, så att du inte behöver kisa, och återigen sätta press på ögonen. Läsglasögon hittar du här. Ett bra alternativ om du inte kan lägga undan din mobil eller PC innan du lägger dig är att investera i ett par bluelight glasögon som blockerar det blå ljuset från skärmarna.

 

Du kan också märka skillnad i din kropp efter en lång semester. Har det blivit mycket mat och lite motion kan man snabbt märka att tillståndet är värre än det brukar vara. Att göra en veckomiddagsplan kan hjälpa dig att välja hälsosamma alternativ, eftersom du har förberett i förväg. Det är också en bra idé att inte gå till affären med fastande mage. Då verkar allting mycket mer lockande, och du tror att du vill ha allt. Då köper du mycket du inte behöver, och spenderar dessutom mer pengar. Att komma tillbaka till din träningsrutin kan verka skrämmande om du känner att du har blivit mindre vältränad under semestern. Kanske springer du inte lika fort på löpbandet eller gör lika många armhävningar som tidigare. Men ju längre du väntar med att komma igång, desto värre blir det. Gör en plan för den kommande veckan om hur mycket du ska träna och vilka dagar. På så sätt har man redan avsatt tid för det, och det är svårare att ursäkta det med att man inte hade tid.

 

Så för att komma igång med vardagen efter en lång och härlig semester är det bästa du kan göra att skapa rutiner när det kommer till kost, träning och sömn. Du kommer att märka att du har mycket mer överskott och energi om du tränar och äter bra, och att du får tillräckligt med sömn. Och din vardag blir därför lättare, fram till nästa semester!