En bra låt börjar med en fantastisk inspelning. Men hur skapar du en utmärkt inspelning som kommer att hålla länge? Allt handlar egentligen om att hitta rätt typ av mikrofon för jobbet. Oavsett om du är instrumentalist, producent eller sångare, har du förmodligen deltagit i inspelningsprocessen någon gång och vet skillnaden på en bra och dålig mikrofon. Om inte så kommer här en liten guide till mikrofonkunskap.

Hur fungerar mikrofoner?

En mikrofon är en givare eller en enhet som omvandlar energi från en form till en annan. Mikrofonen tar in mekanisk vågenergi och omvandlar den till elektrisk energi, vilket gör att ljudet kan förstärkas, ändras och spelas in i något liknande en recorder.

Inspelningsstudior

Inspelningsstudior har flera olika typer av mikrofoner eftersom olika miljöer kan påverka hur en mikrofon tar in ljud. Vissa typer av mikrofoner, som flytande eller kolmikrofoner är i stort sett för gamla. Andra typer av mikrofoner inklusive kondensatormikrofoner, bandmikrofoner och dynamiska mikrofoner fortsätter att dominera inspelningsscenen idag.

Fantomkraft

För att förstå några av de bästa mikrofonerna för att fånga sång eller andra ljud är det viktigt att förstå den så kallade fantomkraften. Det finns aktiva och passiva mikrofontyper, där aktiva mikrofoner kräver en extra strömkälla via fantomström för att fungera som bäst. Fantomkraft behövs vanligtvis för att använda kondensatormikrofontyper. Kondensatormikrofoner anses vara aktiva mikrofoner, medan dynamiska mikrofoner och de flesta bandmikrofoner är passiva och behöver inte extern ström. Kondensatormikrofoner som kräver fantomkraft tar vanligtvis ström via ett anslutet ljudgränssnitt eller via en förstärkare med ström.

Varför finns det olika typer av mikrofoner?

Det finns olika typer av givare baserade på typen av mikrofon, med kondensatormikrofoner som har ett separat system än dynamiska mikrofoner. Mikrofoner kan ha olika storlekar och polära mönster som påverkar hur de tar in ljud. Genom att ha ett brett urval av mikrofoner kan du hitta den bästa för olika typer av ljud.