Du säkert har hört talas om AHA-syror och BHA-syror som används i hudvårdsprodukter men vad är det egentligen?

AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid och BHA står Beta Hydroxy Acid. Medan det finns ett flertal AHA-syror som används i hudvårdsprodukter (till exempel mjölksyra) så är det endast en BHA-syra man brukar höra talas om för detta ändamål och det är den effektiva salicylsyran. Salicylsyran förekommer naturligt i vissa växter och framställs ofta från extrakt av pilbark.

Salicylsyra har länge använts i läkemedel för sina antiinflammatoriska egenskaper och är även känd för sin förmåga att exfoliera och dra ihop porerna. Av den anledningen så passar produkter med BHA-syra bra för dig med fet hy eller acneproblem. Precis som det låter så är salicylsyran mycket stark i koncentrerad form. Av den anledningen så används den oftast i låg koncentration i hudvårdsprodukter för att få önskad effekt. Salicylsyra förekommer även i låg koncentration i livsmedel, till exempel i vissa bär och grönsaker.

BHA-syra är, till skillnad från AHA-syror, fettlöslig och tränger ner i porerna där den hjälper till att rensa bort orenheter och pormaskar. Den motverkar även uppkomsten av nya pormaskar och acne, samt hjälper till att släta ut huden. Man brukar säga att den är bra för exfoliering av huden vilket innebär att gamla döda hudceller slipas bort. Det stimulerar bildandet av nya hudceller och ger huden en fin lyster.

Regelbunden användning av produkter med salicylsyra har visat sig dra ihop porerna och ge en slätare hud med jämnare färgton. Eftersom effekten både är utslätande på grov hud och djuprengörande så kan man finna BHA-syra i hudvårdsprodukter både för ungdomlig problemhud och åldrande hud.

Om du är känslig mot salicylsyra eller upplever kraftiga fjällningar eller irritation så ska du inte använda produkter med BHA-syra. För de flesta är det dock ett mycket effektivt sätt att rengöra och förbättra problemhud. Som alltid så är det viktigt att skydda behandlad hud mot solens skadliga strålar under dagtid så säkerställ att du använder en dagkräm med UV-skydd, särskilt när du har använt produkter med syror.

Hudvårdsprodukter med BHA-syra

Det finns flera dermatologiska och välkända varumärken som har utvecklat hudvårdsprodukter som tar vara på salicylsyrans fördelaktiga egenskaper. Läs mer och hitta produkter med BHA syra här. Förbättra din hy redan idag med kliniskt testade exfolierande ansiktsmasker, rengöringsskum och anpassad ansiktskräm!