Stress är en vanlig företeelse i dagens samhälle, och det kan påverka vår hälsa och välbefinnande på många olika sätt. En av de vanligaste orsakerna till stress är ekonomisk oro och osäkerhet. 

Enkla övningar som kan hjälpa dig att motverka stress:

 • Hantera ekonomisk oro
  Om ekonomisk oro är en av dina största stressfaktorer kan det vara fördelaktigt att ta itu med det direkt. Skapa en budget och försök hålla dig till den så mycket som möjligt. Se över dina lån och krediter, och försök att förhandla ner dina räntor och avgifter. Enklaste sättet att göra det är att kostnadsfritt jämföra villkoren hos långivare. Du kan också prata med någon om din ekonomi, en familjemedlem, vän eller en finansiell rådgivare.
 • Djupandning
  Djupandning är en effektiv teknik för att minska stress och ångest. Sätt dig eller stå upp med ryggen rak och andas djupt genom näsan. Håll andan i några sekunder och andas sedan ut genom munnen. Upprepa detta några gånger tills du känner dig mer avslappnad.
 • Yoga

Yoga är en form av träning som kombinerar fysiska övningar med mindfulness och andningstekniker. Det är ett utmärkt sätt att minska stress och ångest, och det kan också förbättra sömnen och öka din flexibilitet. Det finns många online klasser och videor som du kan prova hemifrån.

 • Träning
  Regelbunden träning kan också hjälpa till att minska stress och ångest. Det behöver inte vara avancerat eller svårt – en kort promenad varje dag kan göra en stor skillnad. Försök att hitta en aktivitet som du tycker om och gör den till en del av din vardagliga rutin.
 • Meditation
  Meditation är en annan effektiv teknik för att minska stress och ångest. Sätt dig eller ligg ner på en bekväm plats och fokusera på din andning, eller på ett mantra eller ord. Har du svårt att komma i gång kan du prova en app som Headspace eller Calm.

Stress är vanligt i dagens samhälle, men det finns, som vi har listat ovan en del enkla övningar och tekniker som hjälper dig att hantera den. Djupandning, yoga, träning och meditation är alla effektiva metoder att hantera sin stress eller ångest. Gäller det ekonomisk oro kan det vara en bra idé att skapa en budget, samla dina lån och krediter och prata med någon om din situation.