Söker du efter en plast för inomhusbruk? En plast som är så väl hård som glansig? Då har vi något att föreslå dig!

 

Tåliga plastskivor

Vårt förslag är att du tittar på ABS-skivor. Vad är då dessa skivor för något? Jo, det är som så att ABS är en förkortning för akrylnitril-butadien-styren. Det är en plast som tillhör de amorfa termpolastiska typerna, och det betyder att det inte är ett transparent material. ABS-plast har mycket goda mekaniska egenskaper och även en hög ythårdhet samt dimensionsstabilitet. Här har du en typ av plast som kan skryta med en hög slagstyrka och som verkligen inte repas så lätt. Detta gäller även vid kyla. Vad beror denna oerhörda slagstyrka på? De här egenskaperna är ett resultat av att man kombinerat de olika typerna av plast. Akrylnitril står för styvheten och styrkan, medan butadiengummi skänker segheten i plasten.
ABS-plasten används i LEGO samt i tillverkningen av, exempelvis datorer, telefoner, skrivare, skåp. Vidare är det ett vanligt material i resväskor och i inredningsdetaljer till bilar. Industrin använder sig ofta av den här typen av plast i exempelvis insatsmaterial i kylskåp samt frysar.

Utmärkta egenskaper
Själva processen att ta fram den här typen av plast kan vara rätt kostsam. Det är ändå värt det på grund av att man då får en plast med alldeles utmärkta egenskaper. Här har du ett stycke plast som stoltserar med hårdhet, tålighet, glans samt elektrisk isolering. Väl värt att notera är även att ABS-plasten besitter en användningstemperatur på allt mellan minus 40 grader till plus 80 grader.
Plasten lämpar sig alldeles utmärkt för inomhusbruk, men däremot inte för utomhusbruk. Det beror på att den inte tål UV-strålning särskilt bra och den klarar inte heller av organiska lösningsmedel särskilt väl. Dock har den en god kemisk beständighet mot svaga vattenlösningar av syror, baser och salter men är känslig mot olja och fett.