För att få spela golf på merparten av Sveriges banor behöver du ett grönt Kort, vilket är ett slags bevis på att du har koll på golfens regler. Grönt Kort får du genom att lära dig grundläggande teori och träna på spelet. När du känner dig redo är det dags att göra spelprovet genom att gå en runda på golfbanan på ett givet antal slag. När du har klarat och registrerat spelprovet hjälper golfklubben dig att aktivera ditt gröna Kort. Efter det är det bara att hitta en klubb där du vill bli medlem. Vi berättar mer om golfens gröna kort!

Spelprov

Vill du veta mer om grönt kort och tips på golfskola så läs mer på sidan. Själva spelprovet inför grönt kort är tudelat. Dels stämmer du av dina kunskaper i korta quiz under vägens gång på Grönt Kort-webben. Ett spelprov gör du efter godkänd teori. Det går ut på att du går en runda över 9 hål på en valfri banvärderad golfbana, på ett givet antal slag. Antalet slag som ger godkänt på spelprovet varierar beroende på vilken bana och tee du väljer, eftersom banor kan vara olika svåra och därför ge dig fler eller färre slag du ska klara av att gå runt banan på. Du behöver spela 9 hål på motsvarande handicap 54.

Vad behöver du för utrustning?

För att spela golf behöver du klubbor, som du i många fall kan låna på klubben. Du behöver också bag, boll, greenlagare, gymnastikskor och – om du vill – peggar för när du slår ut från tee. Det kan vara bra att ha flera bollar, om du skulle råka slå bort några.

Som nybörjare räcker det ofta med 6–7 klubbor. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor (max 14 stycken), och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.