Hur bibehåller man friskt hår egentligen. Det är frågan många ställer sig. Att konditionera eller inte konditionera, att olja eller inte att olja, när det kommer till ditt hår hittar du överallt alla möjliga råd. Innan du väljer ditt val av hårvårdsbehandling, här är några saker du måste veta för en effektiv hårvård.

Din kost är viktig

Det första steget i all hårvård är din kost och de två viktigaste sakerna i din kost är järn och protein. Hårcellerna är de snabbast växande cellerna i kroppen men de är också de första som drabbas om du äter inte rätt eller lider av järn- eller proteinbrist. Försök därför att inkludera järnrika livsmedel som bladgrönsaker, fisk, pumpafrön, bönor, kikärter, sojabönor och spannmål i din kost.

Lägg till hårvitaminer

Du kan även lägga till extra hårvitaminer som stärker ditt hårs motståndskraft. Hårvitaminer bör innehålla olika mineraler men helst biotin och zink. Dessa hårvitaminer kan användas för alla typer av hår eftersom deras funktion är att stärka och ge näring åt ditt hår.

Några tips kring hur du underhåller ditt hår

Det är normalt att tappa 100 till 150 hårstrån om dagen så få inte panik när du ser ett litet gäng hår på ditt klinkergolv. Kamma vått hår med extrem försiktighet eftersom de är ömtåliga och benägna att gå sönder. Ta en bred tandad kam och kör den från rötterna till ändarna av ditt hår så försiktigt som möjligt. Klipp håret med några veckors mellanrum för att bli av med de där bruna och grova kluvna topparna. Klipp cirka 1/4 tum av ditt hår var 6:e till 8:e vecka för att undvika att de kluvna topparna växer ut igen. Tvätta inte håret varje dag och när du gör det, applicera lite balsam på topparna. Försök att använda samma märke av schampo och balsam. Skölj gärna av balsamet med kallt vatten då det är bra för både styrka och glans.