Oavsett din hudtyp är en daglig hudvårdsrutin avgörande för att bevara hudens hälsa och hantera specifika problem som akne, ärr och mörka fläckar. En daglig hudvårdsrutin består av fyra grundläggande steg som du enkelt kan följa både på morgonen och innan du går och lägger dig. Sedan är det så klart fler steg du kan välja att lägga till, men grunden är fyra steg. När det gäller produkterna, så kan du välja märke själv, men vi rekommenderar Jabushe.

Steg 1: Rengöring

Välj en rengöringsprodukt som inte torkar ut din hud efter tvätt. Tvätta ditt ansikte högst två gånger om dagen, eller bara en gång om du har torr hud och inte använder smink. Undvik att överdriva rengöringen i jakten på en “gnistrande ren” känsla, då detta kan ta bort de naturliga oljorna som din hud behöver.

Steg 2: Serum

Ett serum med C-vitamin, tillväxtfaktorer eller peptider är idealiskt på morgonen, speciellt under din solskyddsprodukt. På kvällen och under natten så fungerar retinol eller receptbelagda retinoider oftast bäst.

Steg 3: Fuktkräm

Även om du har fet hud är återfuktning viktig. Välj då en lätt och gelbaserad fuktkräm som inte täpper till porerna (icke-komedogen). Om du har torr hud kan du dra nytta av en mer krämig fuktkräm. De flesta produkter märker tydligt om de är gel- eller krämbaserade på sina förpackningar.

Steg 4: Solkräm

Applicera solskydd med minst SPF 30 minst 15 minuter innan du går ut, då det tar tid för solskyddet att aktiveras. Mörkare hudtoner behöver faktiskt ett ännu högre solskydd eftersom hyperpigmentering kan vara svårare att behandla.

Lägg till steg och produkter

Du kan börja med en enkel och grundläggande rutin på fyra steg, så att du märker hud din hud reagerar. Sedan kan du successivt lägga till ytterligare produkter som exfolierande produkter, masker och målinriktad behandling för att förbättra din hudhälsa.